Barborka ve váze

Svatá Barbora

 

Budu se vdávat?

Já už mám sice tuhle krásnou událost za sebou, ale tuhle tradici držím stejně. A jaká to je? Pokud chceš vědět, jestli se příští rok budeš vdávat, utrhni si na svatou Barboru větvičku z třešně. Pokud ti do Vánoc vykvete, máš to jasný. A co když máš víc nápadníků a nevíš, kterého si vzít? Na tohle tradice taky pamatují. Utrhni si počet větviček, jako máš nápadníků a označ je stužkami, ta která vykvete jako první ti ukáže tvého vyvoleného. 

 

Už jsi vdaná a dcera je ještě malá na vdavky?

Nevadí, i tak si můžete větvičku utrhnou a sledovat jak se kvítek rozvíjí. Můžete z toho udělat například malou soutěž. Každé dítě si utrhne svou větvičku, kterou si dá do své vázičky. Každý den té větvičce musí měnit vodu a povědět jí každý den básničku. Pokud se o tu větvičku bude dobře starat určitě mu vykvete. 

 

Zapomenutá tradice

V den svaté Barbory chodili po vsi svobodné dívky oděné v bílém s věnečkem na hlavě a metličkou v ruce. Nadělovali hodným dětem dobroty a ty zlobivé dostali výprask metličkou. Později byla tato tradice pozměněna a děti si v předvečer svaté Barbory dávali za okno talířek a ráno na něm měli nějakou dobrotu od Barborky. Je trochu škoda, že na takovou milou tradici se už zapomnělo.  

 

Barbořino světlo

Svatá Barbora je patronkou horníků. Každý si určitě vybaví pohádku Dařbuján a Pandrhola a písničku, která se v této pohádce objevila: Svatá Barbora, panna poctivá... 

 

Děkuji za přečtení mého článku a přeji ať vás Lucie navštíví a zanechá vám doma příjemný pocit z úklidu.

Sledujte mě také na IG @dutinkove_dekorace