Jak oslavit s dětmi svatou Lucii

Svatá Lucie


Svatá Lucie noci upije a dne nepřidá. Pořekadlo, které poukazuje na zkracující se noci a prodlužující se den.

Takže třikrát hurá, protože tu největší tmu máme za sebou.

Strašit děti se (ne)má.

Tak vám nevím, ale v dřívějších dobách ty děti musely teda dost zlobit. Když jsem četla o tradici, která se k tomuto dni váže, tak mě trochu jímala hrůza. Čerti jsou oproti ní slabý čajíček. V předvečer svaté Lucie chodila po jednotlivých staveních Lucka oděna do bílého šatu s kápí na hlavě a zahaleným obličejem. Tak to by ještě v celku šlo. Jenže Lucka chodila s velkým nožem v ruce a obcházela všechny děti. Vyhrožovala jim, že pokud se o adventu nepostí, tak jim rozřízne bříška a vycpe kroupami. Síla co? Dovedete si představit tuhle tradici držet dnes? 

Máš uklizeno?

Lucka, v některých krajích, chodila s bílým peříčkem a rukavicemi po domech. Kontrolovala peříčkem nebo rukavicí, jak mají hospodyňky uklizeno. V ten den taky hospodyňky nesměli usednout ke kolovrat a příst. Nemohlo se ani drát peří. Pokud někam Lucka přišla a tam se předlo nebo dralo, všechnu přízi zničila a peří rozfoukala.

Legenda

Svatá Lucie žila někdy kolem 3.století, kdy bylo křesťanství ještě v plenkách a nechtěné. Rodiče ji chtěli provdat za nápadníka, který se údajně zamiloval do jejích očí. Lucie nechtěla a na protest si oči vypíchla. Ten samý “zamilovaný” nápadník ji udal za to, že je křesťanka a Lucie byla katem probodnuta do krku.

Jaká je?

Lucie je světlo a je to žena s velkým srdcem, která ráda pomáhá lidem. Svůj smysl hledá v humanitních oborech a svůj svátek slaví právě dnes 13. prosince. Všem Lucinkám přeji všechno nejlepší. 

Naše tradice

Doma máme moc rádi tradice a zvyky. Jenže se nám moc nechce strašit děti s nožem v ruce a tak jsme tuto tradici lehce pozměnili. Dětem jsme vyprávěli příběh o Lucii:

Dnes je den svaté Lucie. Je to paní, která je celá v bílém. Má nádherné bílé šaty ušité z té nejjemnější látky. Na rukou má bílé rukavičky, které jsou kouzelné a občas si vezme do ruky i bílé pírko. A co dělá? Obchází všechny domy a kontroluje, jak je v nich uklizeno. Nejvíc zkoumá dětské pokojíčky, protože je důležité, aby děti měly kolem sebe čisto. K tomu jí slouží ty kouzelné bílé rukavice, kterými pohladí všechny poličky a stolky, aby zjistila jestli na nich není nějaký nepořádek. Tam kam se nedostane použije peříčko a každou skulinku pečlivě prozkoumá. Pokud je vše v pořádku Lucie má radost a malým šikulům nechá na postýlce odměnu.

Když jsme příběh dopověděli stal se zázrak. Děti šly samy od sebe a bez řečí uklízet. To se stane fakt jednou do roka. Když měly uklizeno vzala jsem je na krátkou procházku pod záminkou, že svatá Lucie musí mít na kontrolu klid a nikdo ji nesmí vidět. Po návratu domů, čekal na každého malý dárek na postýlce, ale největším dárkem je zážitek, který z toho děti měly. Nadšeně to všude vyprávěly a měli krásný pocit z úklidu.

A co ty mami?

A víte co je na tom nejlepší? Děti pátraly, kde mám odměnu já, když taky pořád uklízím. Jenže ji nenašly, protože našly neuklizené koště, které jsem nedala tam kam patří. Takže usoudily, že to je mega prohřešek a odměnu od Lucky jsem si nezasloužila. Tak snad se letos polepším.

A co vy? Znáte legendy a tradice, které se k tomuto dni vážou? Zkusíte taky dětem vyprávět příběh?

Děkuji za přečtení mého článku a přeji ať vás Lucie navštíví a zanechá vám doma příjemný pocit z úklidu.

Sledujte mě také na IG @dutinkove_dekorace